Yaprak Güzeli (Coleus) Kolyos Bakımı

Yaprak Güzeli (Coleus) Kolyos Bakımı

Yaprak güzeli bilinen bir diğer adıyla kolyos, Lamiaceae familyasına ait çok yıllık bir bitkidir. Hemen hemen her toprak türünde yetişebilen ve ana vatanı Asya ve Afrika olan kolyos çiçeği, yapraklarının çeşitliliği sayesinde dikkatleri üzerine çekmektedir. Rengârenk görünümüyle bahçenize renk katacak ya da salon veya ofislerinizde bakmaya doyamayacağınız güzellikleriyle dikkat çekecektir.

 

Son dönemlerde; yapraklarının rengi ve deseninin dekoratif olması, bakımının kolaylığı ve hem iç mekân hem de dış mekân bitkisi olması yönüyle yaprak güzelleri fazlaca tercih edilmektedir. Yaprak güzeli bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ortamın ısısıdır. Soğuktan hiç hoşlanmayan bu bitki, sıcak bir ortamı ve nemli toprakları oldukça sever.

 

Yapraklarının rengi neden değişir?

Güneş ışığı, yapraklarının rengi açısından çok önemlidir. Aydınlık ve gölgede kalma durumuna göre yapraklarının renkleri oldukça değişiklik göstermektedir. Güneş ışığını çokça seven bir bitki olmasına rağmen direkt gün ışığı almaktan hoşlanmaz yaprak güzelleri. Bu yüzden bahçede bakılacaksa eğer orta güneş olan yerler tercih edilmelidir, evde bakılacağı durumlarda ise cam kenarları yaprak güzelleri için oldukça elverişli ortamlardır. Gölge olan yerlerde yetişen yaprak güzelleri yeşile döner, sağlığı da olumsuz yönde etkilenir. Direkt olarak güneş ışığına maruz kaldığında ise yapraklarında tek ton hâkim olur, rengârenk olan can alıcı güzelliğini kaybeder. Bulunduğu ortamda sıcaklık 15-20 derecenin altına düşmemelidir bu yüzden eğer bahçede ise sonbaharda içeriye alınması tavsiye edilir.

 

Sulama nasıl yapılmalıdır?

Nemi çok sevdiğini söylemiştik. Özellikle yaz aylarında yapraklarına püskürteceğiniz su sayesinde hem nem ihtiyacını karşılamış olursunuz hem de yapraklarının daha canlı ve güzel görünmesini sağlamış olursunuz. Yalnızca yapraklarını nemli tutmak yeterli olmayacaktır kök neminin de sağlanabilmesi için sulamaya özen gösterilmeli ve toprağın nemli olmasına dikkat edilmelidir. Yaz aylarında özellikle aydınlık bir ortamda bulunuyorsa yaprak güzellerinin sulaması günlük olarak yapılmalıdır. Yarı aydınlık bir ortamda nem kaybetme hızı düşeceği için günlük sulama gerektirmez, toprağı kontrol edilerek sulama yapılabilir. Kış aylarında ise sulama işlemi seyreltilmelidir. Sulamada dikkat edilecek bir diğer husus ise toprağın ıslak olmamasıdır. Islak topraklar, yaprak güzellerinin köklerinde çürümeye neden olur.

 

Hangi toprak türü kullanılmalıdır?

Yaprak güzeli çok sert ve ağır olmadıkça hemen hemen her toprakta rahatça yaşamını sürdürebilir. Sert ve ağır topraklar, köklerinin havasız kalmasına neden olur ve çürüme başlar. Humuslu doğal topraklar en iyi gelişim gösterdiği topraklardır. Ayrıca kullanacağınız toprak, suyu iyi geçirmelidir. Doğru budama yöntemi ile dilerseniz yaprak güzelinizi ağaca dönüştürebilirsiniz.

Önemli bir not: Yaprak güzellerinizin iyice büyüyüp serpilmesini istiyorsanız eğer tomurcuklanmalarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Tomurcuk oluştuğunda budamasını yapmazsanız yaprak güzelinin gelişimi zayıflayacak ve boyu küçük kalacaktır. Otuza yakın farklı tür seçeneğimizle ürünleri satın almak için (yalnızca Mayıs-Ekim dönemleri arası satıştadır!) web sitemizin mağaza bölümünü ziyaret edebilir ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz!

 

Retro Çiçekçilik'te yer alan yaprak güzeli çeşitleri nelerdir?

Etiketler: yaprak güzeli, yaprak güzeli çeşitleri, coleus çeşitleri, yaprak güzeli bakımı, yaprağı güzel, kolyos çiçeği,
Kasım 25, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR