Pilea Bitkisi (Çin Para Ağacı) Bakımı
Pilea Peperomioides çiçeği, bakımı en kolay iç mekan bitkilerindendir. İç mekan bitkisi olmasına rağmen soğuk havalara dayanıklıdır. Cam arkası güneş ışığını sever. Direkt güneş ışığından kaçınılmalıdır. Yaprakların tek bir yöne eğilimini önlemek amacıyla haftada bir saksı yönünü ışığa doğru değiştirmeniz faydalı olacaktır. Her yıl bir kez ilkbaharda saksı değişimi yapmasanız bile toprağını yenilemenizde fayda vardır. Yaz aylarında haftada bir sıvı gübre verebilirsiniz.
Pilea'nın yaprakları neden sararır?
Pilea bitkisinin alt yapraklarındaki sararmalar kısmen normaldir. Sararan yaprakları temizlemeniz bitkinin besin ve güç kaybını önlemenizi sağlar. Yeni çıkan yapraklarda sararmalar mevcutsa aşırı kuruluk, aşırı sulama ya da bitkinin streste olduğu anlamına gelebilir. Yetersiz ışık da buna etkendir. Bitkinin bulunduğu ortamı yaz aylarında en az iki günde bir, kış aylarında haftada bir havalandırmalısınız ve aynı şekilde fıs fıs yardımıyla nemlendirmelisiniz. Pilea'nın boy yapmış olmasının tek nedeni yetersiz ışık değildir. Bitkinize uzun süredir saksı değişimi yapmadıysanız kökler artık topraktan besin alamadığından büyüme yeteneğini kaybediyor olabilir. Toprağınızın artık eskimiş ve besin maddelerini kaybetmiş olması çok yüksektir. Bu, toprağı tamamen tazeleyerek, saksı değişimi yaparak veya az miktarda gübre ekleyerek giderilebilir.
Uzayan ve formsuz kalan Pilea için ne yapılabilir?
Sağlıklı bitkiler, enerjilerinin çoğunu yeni çıkan yapraklara harcarlar, ışığa yeterli erişimi olmayan bitkiler, hayatta kalabilmek için enerjilerinin bir kısmını veya çoğunu daha fazla ışık bulmak için uzanarak ve esneyerek harcamak zorundadır. Yetersiz ışık genellikle bitkinin boylanmasına neden olur. Ancak bitkilerinizin birbirine çok yakın olmasından da kaynaklanabilir. Birden fazla bitki yan yanayken ışığa ulaşmaya çalışır ve formsuz bir görüntüye neden olur. Tepe çeliği alarak hem yeni bir Pilea edinebilir hem de boylanma derdinden kurtulabilirsiniz. Aldığınız çeliği suya koyarak rahatlıkla köklendirebilirsiniz. Alttaki gövdeden ise yeni yavrular patlatacaktır.

Pilea nasıl çoğaltılır?
Pilea (Çin Para Ağacı)nın yapraktan çoğaltımı imkansız değil fakat biraz zordur. İstediği nemli ortamı sağlayabildikten sonra her şey mümkün! Fakat en kolay çoğaltma yöntemi saksı diplerinde çıkan yeni yavruları (yeterince olgunluğa erişmelerini bekledikten sonra) ayırmaktır.
Sulama nasıl olmalı?
Pilea bitkisi susuzluğa nispeten dayanıklı bir bitkidir fakat fazla kuru kalması yaprakların sararmasına neden olur. Bu yüzden sulamaya biraz özen göstermelisiniz. Toprağın 1-2 cm kadarına parmağınızla nemli olup olmadığını kontrol ederek (kuru ise) su vermelisiniz. Belli aralıklara (haftada bir) sulama çok doğru sayılmaz çünkü yaz ve kış aylarında bitkilerin su kaybı değişim göstermektedir.
Saksı nasıl olmalı? Nasıl toprak kullanılmalı?
Altında drenaj deliği bulunan saksı kullanmak en önemli noktalardan biridir. Bitki kökleri her zaman hava almaya ihtiyaç duyar. Eğer saksı altında tabak kullanıyorsanız sulama sonrası tabakta biriken suyu mutlaka boşaltmalısınız. Biriken suyu temizlememeniz, bitkinin ihtiyacından daha fazla su çekmesine neden olur ve aşırı sulama kaynaklı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Toprak seçiminiz, genel kullanıma uygun bitki toprağı (içeriği torf, perlit, cocopeat karışımlı olmalı) kullanmanız yeterli olacaktır.
Etiketler: pilea bitkisi bakımı, pilea nasıl bakılır, pilea nasıl çoğaltılır, çin para ağacı bitkisi, çin para ağacı bakımı
Kasım 26, 2023
Listeye dön