Gösterişli yapraklar, kendine hayran bırakacak renkli tonlar, sanat eserini anımsatacak gerçekliğine inanmakta zorlanacağınız bir familya: Calathea (Kalatya). Peki neden dua çiçeği adını almış? Aslında gün ışığına bağlı olarak yapraklarını hareket ettirdiğinden. Akşam saatlerinde havanın kararmasıyla kısmet yaygın olan yapraklarını tamamen dikleştirir ve sanki dua ediyormuşçasına göründüğünden zamanla halk dilinde dua çiçeği olarak kalmış. Şuanda bilinen 60 türü bulunuyor ve bakımı nispeten diğer bitkilere göre daha zordur.
Calathea (Dua Çiçeğinin) bilinen pek çok popüler yaygın türü vardır. Bunlardan birkaçı; Makoyana, Lancifolia, Orbifolia gibi türlerdir. Her ne kadar çok dua çiçeği bitkisi sevsek de bazen ev ortamında bakımı daha zor olabiliyor. Dua çiçeklerinde yaşanan en büyük sorun yaprak ucu sararması ya da yaprakların kahverengiye dönüşmesidir. Peki bunun temel nedenini kapsamlı bir şekilde öğrenelim.
NEM
Calathealar tropikal bitki olduklarından yüksek nemi severler. Bu yüzden onları nemsiz bırakmamanız onların yararına olacaktır. Yapraklarını bol bol fısfıs yardımıyla ya da nemlendirme cihazlarıyla nemli tutmalısınız. Fakat bu bile belli bir ölçüde olmalı. Hava sirkülasyonu az olan bir ortamda sürekli nemli ya da ıslak kalan yapraklarda mantar dediğimiz küfleme hastalığını ortaya çıkarabilir.
SULAMA
Bitkilerinizi doğru sulama ve konumlandırma yöntemiyle ilerlettiğinizde sizin için "bakımı zor bitki" diye bir şey söz konusu olamaz. Yaprak ucu yanıklarının en büyük nedenlerinden biri zamansız yanlış sulamalardır. Uygun sulama, Calathea yapraklarınızın harika durumda olmasını sağlamada çok daha büyük bir etkendir. Tüm bunların üstüne iyi bir neminiz varsa daha da iyi! Bunu bir bonus olarak düşünün. Öncelikle sulama uygulamalarınızı azaltmalı ve uygun ışıklandırmaya sahip olmalısınız. Sonra nemi artırmaya odaklanın. Üçüne de sahipseniz, altın değerindesiniz. Bununla birlikte, Calathea'da (ve diğer bitkilerde!) aşırı çıtır ve kahverengi yaprak kenarlarından kaçınmanın anahtarı DOĞRU ve TUTARLI SULAMADIR.
Yaprak ucu yanığı ya da çıtır çıtır olmasının altında yatan temel şey bitkiyi aşırı sulamış ya da kuru unutmuş olabileceğinizdir. Ve buna eklenen nemsiz ortam. Bitkiniz yanan yaprakları onarmaya çalışırken aşırı besin kaybedeceğinden, kahverengiye dönüşmüş yaprakları makas yardımıyla kesin. Diğer bitkilerde de geçerli olduğu gibi, hiçbir bitki için düzenli olarak "şu kadar zamanda bir sulanmalıdır," denemez. Bu ibare tümüyle yanlıştır ve bir çiçekçinin böyle bir şey söylemesini aklım çok almaz! Bu, bitkinizin sahip olduğu ortama, saksı boyutuna, hatta bulunduğumuz yaz kış aylarına göre çok fazla farklılık gösterir. Dolayıysıyla tamamen kurumamış toprağı tekrar tekrar sulamak bitkide hastalığa neden olur. Bitkinizin toprağını kontrol etmeli, gerçekten suya ihtiyaç olduğunu bilmeniz gerekir.
Önemli bir diğer husus: sulama suyu! Calathea bitkileri musluk suyundaki florüre karşı oldukça hassas olabilir. Bu da yaprak kenarlarındaki kahverengiliklere neden oluyor olabilir. Eğer içme suyu kadar temiz bir su elde etmek istiyorsanız en iyi önerim önceden kaynatılmış ve dinlenmiş su kullanmanız. Soğuk sudan kaçının ve her zaman oda sıcaklığında veya ılık su kullanın. Tropikal yağmur ormanlarına özgü olduğundan, soğuk sudan kaçınmak mantıklıdır.
GÜBRE
Calathea türleri aşırı gübre ihtiyacı duymaz fakat gelişim dönemlerinde yani bahar aylarında onlara besin takviyesi vermeniz daha mat ve canlı yapraklara sahip olacağınız anlamına gelebilir. Bunun için önerebileceğim 9 aylık yavaş salınımlı gübreyi buradan inceleyebilir ve satın alabilirsiniz.
IŞIK
Dua çiçekleri diğer bitkilere nazaran daha az ışık ihtiyacı duyar. Dolayısıyla eviniz çok fazla ışık almıyorsa dua çiçeği bakımında çok zorlanmazsınız. Fakat yine de iyi bir gelişim göstermelerini istiyorsanız pencere önü onlar için ideal bir yerdir. Direkt güneş ışığı yapraklarını yakacağından çıplak güneşe maruz kalmamalıdır.
TOPRAK
Torf, perlit ve cocopeat karışımlı toprak onlar için en iyisidir. Bu yüzden bildiğiniz, iyi bir yerden "bitki toprağı" almalısınız. Ya da kendi toprak karışımınızı hazırlamalısınız. Genel kullanıma uygun bitki toprağımızı buradan inceleyebilirsiniz. Saksı seçiminiz her zaman geçirken delikli saksı olmalı. Yeterince dolgunlaştığını düşündüğünüzde köklerini kontrol ederek saksı değişimi yapabilirsiniz.
SICAKLIK
Calathealar 15 derecenin altındaki tüm soğuktan nefret eder. İdeal bir sıcaklık ortalaması 15-25 derece arasıdır. Yüksek sıcaklığa ya da fazla soğuğa maruz kalması sonucu bir takım nedenlere yol açabilir; dua çiçeğiniz artık dua etmeyebilir. :) Maruz kaldığı sıcaklıkta yaprakları kıvrılabilir, sarkabilir ya da artık yapraklarını dua eder şekilde hareket ettirmeyebilir. Bu doğru sıcaklık ortamında olmamasından kaynaklanır.
Son olarak, dua çiçekleri evcil dostlarımız için tehlike barındırmaz. Artık onlar hakkında detaylı bilgiye sahipsiniz! Stoğumuzdaki dua çiçeği çeşitlerini incelemek ve satın almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.