Tül Kuşkonmaz (Asparagus Setaceus) Bitkisi Bakımı

Tül Kuşkonmaz (Asparagus Setaceus) Bitkisi Bakımı

Hafif, narin ve egzotik. Bu zarif bitki, oldukça az bakım gerektirdiği için başlangıç için harika bir bitkidir. Çarpıcı yapraklar tropik bitkileri anımsatır ve bir rafta veya masada sergilendiğinde harika görünür. Yaprak yapısı ince olduğundan Tül Kuşkonmaz adını almıştır. Latince adı Asparagus Setaceus anavatanı Güney ve Doğu Afrika'dır. Görünümü nedeniyle eğreltiotu olarak da bilinir fakat bu familyadan değildir.

 

Tül Kuşkonmaz bakımı nasıl olmalıdır?

İç mekanda oda sıcaklığı onlar için idealdir. 10°C'nin altındaki soğuk ortamlardan pek hoşlanmaz. Tropikal bir bitkidir. Dolayısıyla nemi sever. Özellikle yaz aylarında fısfıs yardımıyla sık sık nemlendirmeniz onu mutlu eder. Aynı şekilde toprağını da yaz aylarında nemli tutmaya özen gösterin. Kış aylarında ise toprağı kontrol edilerek kurudukça su verilmelidir. Direkt güneş ışığı görmediği cam arkası bol aydınlık ortamda daha iyi gelişim gösterir. Budama yaparak şekil veremeye uygundur, onu biraz makaslamanız küsmesine neden olmaz, korkmayın. 25°C'nin üzerindeki sıcaklıklardan kaçının. Bitki kökleri saksı diplerine geldiğinde her yıl ilkbahar aylarında saksı değişimi ve toprak değişimi yapabilirsiniz.

 

Tül kuşkonmaz neden sararır?

Kuşkonmaz tropikal bir bitkidir. Dolayısıyla nemli ortamları sever. Toprağının kuru kalması ya da yapraklardan yeterince nem alamamış olması yaprak sararmalarında en büyük etken. Toprak kuruluğunu parmağınızla kontrol ederek sık sık su verebilirsiniz. Yılda bir kez saksı ya da toprak değişimini mutlaka göz önünde bulundurun. Güneş ışığından oldukça kaçınmalısınız. Büyük oranda sararmış ya da solmuş kuşkonmaz bitkinizi nasıl kurtarabilirsiniz? Kuşkonmaz bitkinizi neredeyse kaybetmek üzereyseniz size bir önerimiz var; onu kurtarabilirsiniz! Bitkinizi toprağa yakın bir yerden tamamen budayın ve ona hemen yukarıda anlattığımız şekilde bir ortam sağlayın. Çok yakında yeni yeşil filizler verecektir.

 

Tül kuşkonmaz nasıl çoğaltılır?

Genel olarak tohumdan üretimi sağlanan kuşkonmazınızı bol kök gövdesine sahipse bölerek çoğaltmak mümkün. Maalesef yaprak çeliği ile çoğaltılamaz.

 

Kuşkonmaz türleri çeşitleri nelerdir?

Asparagus Setaceus (Latince): Yaprakları dantele benzeyen bir görüntüye sahip olduğundan Tül Kuşkonmaz deniyor.

Asparagus Densiflorus Myersii: Bu tür tilkikuyruğu kuşkonmaz olarak da bilinmektedir. Bu kuşkonmaz türünün dik duran sapı üstündeki yaprakları fazlasıyla yoğun ve sık bir yapıya sahiptir.

Asparagus Densiflorus Sprengeri: Askılı saksılarda yetiştirilen bu tür oldukça popülerdir. Sap kısımları aşağıya doğru sarkmaktadır. Bitki neredeyse kabarık olan heybetli bir şekle sahiptir.

Etiketler: tül kuşkonmaz, tül kuşkonmaz bakımı, tül kuşkonmaz neden sararır,
Kasım 26, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR